INSTITUTE OF LAW AT THE LITHUANIAN CENTRE FOR SOCIAL SCIENCES

NEWS

Konferencijoje apie smurtą prieš moteris – pranešimas seksualinio priekabiavimo sporte tema

[:lt]

 

Kai visas pasaulis, minėdamas Tarptautinę kovos su smurtu prieš moteris dieną, prisidėdamas prie Jungtinių Tautų tarptautinės iniciatyvos „Nuspalvink pasaulį oranžine spalva“, lapkričio 25-ąją svarbiausius miestų pastatus ar simbolius apšvietė oranžine spalva, Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto mokslininkės sukvietė šią sritį tyrinėjančius įvairių sričių mokslininkus į tarptautinę konferenciją „The history of violence against women: from theoretical to empirical perspectives“ (liet. Smurto prieš moteris istorija: nuo teorinės iki empirinės perspektyvos). Šiame dviejų dienų nuotoliniu būdu vykusiame renginyje, kuriame net 25 mokslininkai iš 8 pasaulio šalių pristatė savo tyrimus, pranešimą skaitė ir Lietuvos teisės instituto Kriminologinių tyrimų skyriaus vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Salomėja Zaksaitė.

Savo pranešime „Sexual harassment and abuse in sport“ (liet. Seksualinis priekabiavimas ir piktnaudžiavimas sporte) tyrėja pristatė lietuvišką seksualinio smurto sporte patirtį. Mokslininkė ne tik apžvelgė tokio smurtinio elgesio raišką, bet ir siekė nubrėžti takoskyrą tarp normalių ir užgaulių treniravimo praktikų bei pažymėjo, jog Lietuvoje, nepaisant žiniasklaidoje plačiai aptartų atvejų, nėra nė vienos baudžiamosios bylos nagrinėjamu klausimu.

Tarptautinėje mokslinėje konferencijoje pranešimus skaitė tyrėjai iš Suomijos, Latvijos, Lietuvos, Danijos, Prancūzijos, Graikijos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Amerikos Valstijų. Paliestų temų spektras buvo labai platus – nuo smurto prieš moteris XVII amžiaus Vilniuje, ankstyvojoje modernioje Rusijoje ar tarpukario Lietuvoje iki smurto šeimoje pokarinėje Škotijoje ar smurto artimoje aplinkoje problemų COVID-19 pandemijos metu.

[:]