INSTITUTE OF LAW AT THE LITHUANIAN CENTRE FOR SOCIAL SCIENCES

NEWS

M. Kareniauskaitės publikacija „Rusiškojo imperializmo Nusikaltimas ir Bausmė: nuo Sausio 13-osios iki Ukrainos karo”

2022 m. balandžio 13 d. Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos portale, pasirodė Lietuvos socialinių mokslų centro Teisės instituto mokslininkės Monikos Kareniauskaitės mokslo populiarinimo straipsnis.

Straipsnyje apžvelgtos šių dienų aktualijos Rusijos ir Ukrainos konflikto kontekste, kuomet po pasaulinį šoką ir nenumaldomą skausmą sukėlusių Rusijos agresijos veiksmų Ukrainoje – masinių žudynių Bučoje, Mariupolio tragedijos, Kramatorsko geležinkelio stoties atakos – nenutyla politikų, ekspertų ir kitų sukrėstųjų diskusijos, kaip vertinti šiuos drastiškus nusikaltimus.

Straipsnyje keliama diskusija, apimanti pasaulio lyderių komunikuojamą informaciją bei jos kismą, kuomet itin aptakiai ir atsargiai įvardijama esamoji padėtis Ukrainoje. Autorė pastebi, kad retorika, pavyzdžiui Joe Bideno, jau keičiasi, kai kurie vis dar su itin dideliu atsargumu dėlioja šiuos pragariškus veiksmus į „karo nusikaltimų“ ar „nusikaltimų žmogiškumui“ lentynėles. Tačiau ilgus metus Rytų Europos regioną tiriantys istorikai neabejoja genocidiniu Rusijos agresijos Ukrainoje dėmeniu ar bent jau intencija.

Pabrėžiamos ne tik imperialistinės, bet ir genocidinės agresoriaus intencijos. Rusijos propaganda pažymima kaip siekianti visiško Ukrainos, kaip atskiros tautos, ukrainiečių, kaip atskirą nuo Rusijos tapatybę turinčios grupės, eliminavimo.

Autorė pateikia Ukrainos bei Lietuvos istorines paraleles. Tai, ką daugelį metų buvo mėginama maskuoti po Sausio 13-osios Lietuvoje (tikrąsias agresoriaus intencijas, tikrąjį nusikaltimo žmogiškumui bei karo nusikaltimų „dizainerį“ ir vadą, leidimo taikytis į civilius faktus ir koordinuotus ginkluotos grupės nusikalstamus veiksmus prieš civilius), Rusija šiandien atvirai ir net besigirdama deklaruoja Ukrainoje.

Paminima, kad Lietuva nuo 1940 iki 1990 m. buvo okupuota ir ištrinta iš politinio žemėlapio. Lietuvos gyventojai, visos etninės grupės kentėjo nuo Sovietų Sąjungos ir nacistinės Vokietijos okupantų. Nuo jų kentėjo ir daugybė kitų tautų, daugelis kitų grupių bei asmenų. Vokietija bent jau sulaukė simbolinio nacizmo teismo, o šiandieninio rusiškojo imperializmo bei sovietinių nusikaltimų teisinis įvertinimas vis dar laukia ateityje.

Išsamesnė straipsnio informacija, ateities prognozės bei pastebėjimai pateikiami žemiau esančioje nuorodoje.

Straipsnio nuoroda: https://www.lrt.lt/naujienos/nuomones/3/1672157/monika-kareniauskaite-rusiskojo-imperializmo-nusikaltimas-ir-bausme-nuo-sausio-13-osios-iki-ukrainos-karo.

Šis straipsnis finansuojamas Lietuvos mokslo tarybos, projektas Nr. S-LIP-20-14 „Sausio 13-osios byla ir įvykiai: teisinis, kriminologinis ir istorinis tyrimas.